Tolong klik iklan ni ckit....hehehe..

Kawan-kawan saya

Monday, December 12, 2011

~Motivasi Diri Sendiri~

Assalam.....Seorang pemuda yang duka wajahnya didatangi seorang alim, lalu di pegang dadanya, kemudian orang alim bertanya,

"Benarkah yang diperlukan oleh kamu adalah 'duit'?

Pemuda itu menjawab "Ya"...Jika tidak ada duit masalah saya tidak akan selesai.

Orang Ailm itu tersenyum lalu berkata..."bukan", yang diperlukan kamu adalah iman, bahawa Allah SWT akan menolong kamu, bahawa Allah SWT sahajalah yang akan menyelamatkan kamu.


Kita adalah hamba yang sering alpa bahawa Allah SWTlah segala jawapannya. Jika di risaukan persoalan 'dunia'.. 'dunia' .. 'dunia', pasti tidak ada penghujungnya. Selesaikanlah masalah hanya dengan bantuan Allah SWT. Dia yang Maha Berkuasa.
''Makhluknya langsung tiada kuasa""Kadangkala apabila ujian tidak menjengah, kita lupa untuk memohon. Kadangkala, apabila kehidupan tidak diuji, kita lupa untuk meminta. Lantaran itu, hati terasa kosong, bukan kerana ujian yang terasa berat, tapi JARAK dan HUBUNGAN denganNya yang tanpa sedar SEMAKIN JAUH daripada kita."
Ibn Jauzi telah menulis dalam Shaidul Khatir :

“Orang yang sedar sepatutnya mencari sesuatu yang paling mahal nilainya dan sesuatu yang paling berharga di dunia ini ialah ALLAH SWT”
sumber--->>>Being A Doctor For Ummah


*************************************************************************************

Sem Yang Terumbang-Ambing
hanya tinggal 3 minggu lebih je lagi Final Exam akan tiba. begitu cepatnya masa berlalu. terasa baru semalam baru semalam melangkah ke sem 3.dengan assignment yg bertimbun dan preparation yg tertangguh..memikirkannya membuatkan ku pening..secara jujur,sem ni adalah sem yang terumbang-ambing bagiku.dan sem yang penuh kelalaian..hehehe..lalai dengan ape??xtahu la...


Ya ALLAH..Engkau beri kekuatan kepada diriku dalam mengharungi dunia yang penuh pancaroba ini,Engkau pimpinlah daku dalam meredah kehidupan yang penuh kelalaian ini,Engkau permudahkanlah segala urusanku,Sesunggunya hanya kepada Engkaulah daku meminta pertolongan.. 
Sekian.....

No comments:

Post a Comment

Anda juga mungkin meminati:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...